Brf Lunna förbättrar inomhusklimatet
Bostadsrättsföreningen Lunna har påbörjat arbetet med att balansera ventilationen i alla 248 lägenheter.
Bostadsrättsföreningen Lunna ligger i Skoghall vid Vänerns norra spets, strax söder om Karlstad. Föreningen är medlem i HSB Värmland och består av 248 lägenheter som är fördelade på åtta huskroppar med lägenheter från små ettor till 5 r.o.k. Husen i BRF Lunna är byggda på 70-talet och har genom åren renoverats med bland annat ny tegelfasad med nya balkonger, nya tak och skorstenar, fönsterbyte, stamrenovering, renoverade badrum etc. Tidigare värmdes husen upp med oljepanna men detta har bytts ut mot fjärrvärme.
Vid renoveringar som till exempel tilläggsisolering och fönsterbyte påverkas inomhusklimatet. Bostaden blir tätare och det är nödvändigt att se över ventilationen för att undvika stora problem både för huset och för hälsan hos de boende.
Väggarna i lägenheterna hos BRF Lunna består av blåbetong och ventilationen är självdrag. Vid en OVK för några år sedan uppmättes radonvärden på upp emot 400 Bq/m3. Riktvärdet för radon i inomhusluften är 200 Bq/m3. Är radonhalten högre är den en olägenhet för människors hälsa.
OVK:n som gjordes underkändes men besiktningsmannen förklarade att de kunde hjälpa till med en lösning för att förbättra inomhusklimatet. Först gjordes ett försök med en installation där de sänkte taket i lägenheten men det blev inte bra. Därför gick föreningen ut med en förfrågan till ett antal ventilationsentreprenörer. De valde ut två företag som fick göra en testinstallation i var sin lägenhet. Flexit Partnern Movent AB var en av dem.
Movent AB är en del av ABH-Gruppen som är ett familjeföretag i andra generationen med fokus på tekniska installationer i byggnader. Movent AB har lång erfarenhet inom ventilationsbranschen och är en totalleverantör inom ventilationsentreprenad och service med fokus på nyinstallation, OVK-besiktningar, injustering, felavhjälpande service och mindre servicemontage.
Vi träffar Henrik Hjälmerhag som är VD/Entreprenadchef för Movent AB och ställer några frågor.
Ett sådant här projekt är en lång process – kan ni förklara hur det har gått till?
- Vi blev ett av de två företagen som fick göra en testinstallation i en lägenhet. Eftersom en del av de boende i lägenheterna har renoverat sina kök sedan tidigare och monterat designfläktar, kunde vi inte välja att montera kryddhylleaggregat i köken i alla lägenheterna. Vi valde därför en taklösning där ventilationsaggregatet monteras i undertaket och sen bygger vi in dem så att bara luckan till aggregatet syns. Flexit är nog en av få leverantörer som har den typen av aggregat med en vit lucka som är lätt att dölja i ett rum, säger Henrik.
BRF Lunna valde Movents taklösning. Det har nu gått snart två år sedan de gjorde testinstallationen för projektet och det har bland annat blivit fördröjningar på grund av några år med Covid-restriktioner.
- I juni fick vi ordern och nu är vi i gång, fortsätter Henrik.
Det började med att HSB höll ett informationsmöte där Movent var med och berättade hur de skulle genomföra installationerna och svarade på frågor. De boende fick även möjlighet besöka den lägenhet där testinstallationen gjorts.
Testlägenheten har varit klar i snart två år och den person som bor där har fått ett mycket bättre inomhusklimat. Efter installationen av balanserad ventilation visade radonmätningen på under 100 Bq/m3.
Sedan har det varit en process med planering där Movent har inventerat och ritat upp alla lägenheterna samt bestämt var de ska placera ventilationsaggregaten, hur kanaler ska dras etc. Movent har upprättat ett mappsystem där varje lägenhet har en egen mapp där de samlar foto på installationen, serienummer på ventilationsaggregatet, ritningar, förmätning av radon, eftermätning av radon etc. En del boende har haft speciella önskemål och de har tittat på lösningar som ska passa för alla.
Ett sådant här stort projekt sträcker sig nästan över ett år tills dess allt är klart och därför har Movent etablerat sig ute bland bostadshusen. De har anlagt ett grusat område som de har satt upp staket omkring och installerat larm. Där har de placerat ut baracker för lager, kontor och matsal för att det ska vara enkelt och trivsamt för personalen som jobbar med installationerna. De har även investerat i en egen lastmaskin/teleporter som all personal har utbildats för att köra.
Det kapas inget inne i lägenheterna utan det görs utanför varje trappuppgång och material körs ut på morgonen och körs sen tillbaka till containrarna på kvällen. På så sätt spar de tid genom att de kan lossa och köra ut material till husen själva. Detta gör att projektet löper på och inte stannar upp. Movent lagrar material för minst två veckor i förväg så det tar plats. Flexit levererar ca 25 aggregat per månad till projektet.
Var installeras ventilationsaggregaten?
- De flesta ventilationsaggregaten monteras i undertaket i hall eller vardagsrum. Efter det bygger vi in dem, det spacklas och målas för att det ska bli en del av väggen. I några av de mindre lägenheterna kommer vi att montera ett köksaggregat över spisen.
I en del lägenheter blir kanaldragningen lite längre för det är även viktigt att ytterväggshuvarna sitter rakt och snyggt på utsidan på fasaderna, säger Henrik.
Henrik fortsätter:
- Vi har gjort en taktningsplan där vi planerat att slutföra installation i sex lägenheter åt gången.
Först läggs papp och skyddsplast ut i lägenheterna och sen går håltagarna in i alla sex lägenheterna på en gång. Håltagningen tar ett par timmar per lägenhet. När håltagningen är klar börjar vi med installationen av aggregat och kanaler. Sen kommer snickarna och bygger in allt. Efter det kommer målarna och spacklar och målar och sist kommer städfirman och gör rent efter oss. När allt är klart gör vi en OVK och en injustering av luftflödena.
Det var självdrag i lägenheterna innan – hur gör ni med det?
- Det satt ventiler i badrum och fönster innan, dessa tätar vi igen. Det enda som blir kvar från den tidigare ventilationslösningen är köksfläktarna, förklarar Henrik.
Kan de boende bo kvar i sina lägenheter under installationen?
- Ja, det kan de. Fast det blir ju lite trångbott eftersom vi flyttar undan en del möbler och så blir det även en del oväsen när borrarna gör hål i väggarna. Installationen i sex lägenheter tar ungefär två och en halv vecka och föreningen har en lånelägenhet där till exempel de som jobbar skift kan sova under installationstiden, berättar Henrik.
Vad händer efter att ni är klara med installationen i en lägenhet?
- Vi har upprättat en egen mailadress dit de boende kan skicka frågor gällande ventilationen. Vi har ett serviceavtal så sen kommer vi tillbaka till de boende i BRF Lunna när det är dags för filterbyte, service, OVK eller kanalrensning, säger Henrik.
Vilka är utmaningarna i ett sådant här stort projekt?
- Tekniskt sett är det ingen utmaning eftersom vi har rutin på den här typen av projekt, så det mesta brukar flyta på som planerat.
I de här husen är det ju blåbetong i innerväggarna och då kan man inte fästa något i dem och har man otur träffar man på en elkabel, men man lär sig snabbt hur elen är dragen i husen.
Det som kan vara en utmaning är logistiken med med de boende men planering är A och O, och det är viktigt att de boende förstår vad vi gör så att de kan släppa oron och tro på att det här blir bra när det är klart, avslutar Henrik.
Kontakta mig för mer information
Henrik Hjälmerhag
info@movent.se
054-203 36 46
Kontakta mig för mer information
Henrik Hjälmerhag
info@movent.se
054-203 36 46